Translate

"Φθινόπωρο στο Παγγαίο όρος"

φωτογραφίες: ΓΙΩΡΓΟΣ K. ΒΟΥΛΟΥΤΙΔΗΣ

Στο χρυσόβωλο βουνό με το μαντείο του Διόνυσου στην κορυφή του που το εξουσίαζαν οι πολεμικοί Σάτρες, είχε λάμψει ο ήλιος και αναδίνονταν μια δροσιά ευλογημένη από τους μυρωδάτους θάμνους και τα υγρά τα φύλλα των καστανιών.

Μας περίμεναν μονοπάτια σκεπασμένα με φυλλωσιές, απόκρημνα βραχώδη υψώματα, και οι κατηφόρες στις κατάφυτες ρεματιές. Οι κουμαριές με τον καρπό τον δροσερό και το φλογάτο, οι φτέρες και τα γυαλιστερά πουρνάρια, τα αγκαθωτά.

Μας περίμεναν οι θέες των πέρα θαλασσών της Θάσου, του Αγίου Ορους. Θέα μεγάλη όπου σταθείς απλώνεται στα μάτια και την ψυχή σου. Βλέπεις τα πέλαγα και τις κολπώσεις των βουνών στο γελαστό θόλο του ουρανού. Χαίρονται οι αισθήσεις τα χρώματα του φθινοπώρου και τις μοσχοβολιές της πρασινάδας. Στoίβες τα ξυλεύματα τα ριγμένα κάτω πλάϊ στα αγριοκάστανα και το πηχτό χαλί των ξερών φύλλων. Φθινοπωρινή συμφωνία του φωτός, των χρωμάτων και των αρωμάτων.
Γιορτή της φύσης που σε καλεί.


( 'Αποψη από το ΠΑΓΓΑΙΟ όρος: Η Πιερία κοιλάδα, το όρος Σύμβολο, οι κόλποι Ν. Ηρακλείτσας - Ν. Περάμου και στο βάθος η Θάσος.